- The Life Of Emmha -

Direktlänk till inlägg 27 april 2011

Vad är dumping?

Av Emmha - 27 april 2011 20:49

Jag har fått en fråga om vad dumping är och de är kanske är fler som undrar vad de är så jag gör ett inlägg om vad de är...  men även vad jag fick lära mig mer än vad jag skrev i de förra inlägget...


Vad är dumping?

En dumping orsakas av att ojämn energität mat kommer ner i tunntarmen och den blir överbelastad. Före en gastric bypassoperation har man en magmun i nedre änden av magsäcken som portionsvis släpper ut lagom stor mängd väl bearbetad mat i vällingkonsistens. Efter operation saknas den magmunnen. Det är därför centralt att man själv gör en del av magmunnens arbete genom att äta långsamt och tugga maten väl innan den sväljs ner. Det är också anledningen till att man avskiljer mat och dryck efter operation. Tar man ett par tuggor mat och sedan direkt sköljer ner den med en stor klunk vatten så går passagen för fort och risken för dumping ökar.

Med energitäthet menas mat som innehåller mycket socker (snabba kolhydrater) och ofta sött och fett i kombination (bakverk, glass mm). Det ger ett snabbt och högt blodsockersvar som i sin tur ger ett kraftigt insulinpåslag med ett blodsockerfall som resultat. Man kan då känna sig illamående, yr, kallsvettig och svag. Det är inte farligt men upplevs obehagligt. Symtomen klingar av efter cirka en halvtimme. Det är bra att försöka lära sig något av händelsen och tänka över vad det var som hände och varför. Automatiskt leder det till att man förhåller dig annorlunda till den sortens energität mat framöver och gör nödvändiga positiva förändringar i sitt ätbeteende. 


Dumping är något den som är viktopererad kan få när man äter för fort, för mycket fett, för mycket socker eller av att äta för mycket mat. Därför skall den som har blivit opererad äta långsamt, tugga väl och små portioner fast då äta ofta. Ja det är ju egentligen så man skall äta även om man inte är opererad.

Skillnaden här då är att det tar stopp, magen blir mätt och man kan bara inte trycka i sig mer mat.. då tänker jag på de som ex har ett matmissbruk. Skulle man ha det och vara opad så är dte inte säkert att denna personen slutar att äta för det, för just att äta sitter ju i huvudet på den som har ett matmissbruk.


Därav är det farligt för den som har ett matmissbruk att operera sig.


Vad händer när man får en dumping ?

Man får helt enkelt hjärtklappning, blir så trött att man kan somna på stående fot. Känner sig illamående, diarre.

Helt ofarligt men givetvis en otäck känsla.. Själv har jag råkat ut för det, men det har mest varit ”lightdumping” som jag skulle vilja kalla det. Då har det varit lätt hjärtklappning och trötthet efter maten. Dessa ggr har endast hänt då jag har ätit middag, aldrig när jag har ätit lättare mat, frukost eller mellanmål.

Det har då berott på att jag har ätit för fort, som jag egentligen inte trodde att jag skulle ha problem med innan operationen, för jag har alltid ätit sakta (om man jämnför med resten av familjen) men tydligen så har det inte gått tillräckligt sakta ändå.

Men man lär sig av misstagen… det tar allt längre tid mellan mina ”lightdumpingar” kan även säga att eftersom man är relativt nyopererad så är det svår att veta vad man kan äta och vad man inte kan äta. Allt är så olika till olika personer och eftersom man får börja om helt och hållet med sitt matbeteende så kan man inte undgå att råka ut för dumping.


Hur undviker du dumping??


*Stora mängder sockerrika och feta livsmedel. 
*Inte dricka till maten


dumping

Det här fick jag veta förutom dumping:

° Innan man gjorde Gastric Bypass så har man gjort  fyra olika operationer i magen för att gå ner i vikt men de var inte bra och man fick många biverkningar men tre av dom andvänds inte i Sverige men den fjärde andvänds men bara men folk som har BMI 55


° Den första Gastric bypass operationen gjordes 1952 men metoden kom till Sverige 1964


° Man ska inte äta snabba kolhydrater ( fast de visste jag redan)


° När man har gjort operationen kan man bli deppig och frusen


° Man ska inte bli gravid 1 år efter operation


° Sockret stiger fort efter operationen


°  85 % av alla som har gjort operationen som har diebetes har nu inte längre någon


° Man ska gå ner i vikt  1 mån innan operationen för att de ska bli lättare för kurirgen att utföra operationen eftersom de ska vara lättare att hitta levern som kladdig


° Själva operationen utförs med titt-håls kurirgi och tar ca 1 timme 


°Utskrivninen blir man om man inte har några problem efter 2-3 dagar


° 7500 operationer gjordes i  Sverige förra året


° B12 spruta ska tas var 3:dje månad hela livet


Ja de var de typ allt jag fick lära mig idag... Har ni frågor är de bara kommentera så svarar jag så gått jag kan...


Over And Out

 
ANNONS
 
Ylva

Ylva

28 april 2011 13:46

Tack för denna information. Nu vet jag att jag inte skall göra min operation. Funderar på en och har varit i kontakt med läkare och skall träffa kirurgen på måndag. Har tvekat lite sen jag såg på Kalla Fakta för några veckor sen men nu vet jag att jag inte skall göra operationen. :)

http://svartochrosa.bloggplatsen.se

Emmha

28 april 2011 14:44

Det var synd att du inte vill göra någon på grund av dumping och att magmunnen inte finns kvar... men du borde nog ta och läsa lite till.. dumping får du bara när du äter socker och fett så då är de bara att undvika de ... och kanske kan du inte ens äta de efter operationen

 
Ylva

Ylva

28 april 2011 15:12

Jo jag vet att det är bara att undvika det men jag skulle inte vilja avstå för en liten kaka eller tårtbit när det är kalas eller liknande.

Min mamma, min bror och min syster samt min bästa kompis har gjort denna operation. Min mamma gjorde visserligen en annan variant i början innan denna metod att lägga om tunntarmen. Min mamma hade/har stora problem med kött. Hon fick gå och spy efter varje gång hon åt det. Dom andra tre har inte haft problem vad jag vet om.

För mig som älskar kött vill jag inte avstå från denna läckra matbit. Jag vill inte behöva spy efter varje måltid som min mamma fick göra. Hon var tvungen att äta suuuuperlångsamt för att inte må illa. Dom andra har jag inte pratat med så jag vet inte hur dom gör när dom äter.

Jag vet vad det innebär med denna operation och det är det som får mig att tveka just för att det är så för resten av livet. Och som diabetesläkaren sa (jo jag fick komma till en sån fast jag inte har diabetes, varför det vet jag inte riktigt men iaf) berättade att man kan töja ut magsäcken igen (inget nytt) så är man tillbaka på ruta ett igen. Men i och med att man redan gjort en sån operation så är det svårt att göra något åt det och en ny operation skulle inte funka eftersom man redan tagit bort så mycket av magsäcken och flyttat om tunntarmen osv.

Och eftersom jag är beroende av godis så kommer jag ha svårt att bli av med detta bara för att jag gör en operation eller så byter jag kanske den mot något annat.

Sen har vi mina diagnoser som kan ställa till det igen för mig då jag inte kan hålla koll på vad jag äter och hur mycket när jag är nedstämd/deprimerad vilket jag är ganska så ofta då jag är Bipolär. Sen har vi mitt hemska tålamod pga ADHD. Funkar det inte på direkten så slutar jag. Vad händer liksom sen när jag mår dåligt och börjar äta igen och töja på magsäcken. Äta dåligt igen osv.

Nä det är mycket som spelar in men när jag läste detta inlägg så fick jag den sista pusselbiten till mitt beslut.

http://svartochrosa.bloggplatsen.se

Emmha

28 april 2011 16:02

Det är synd att du valde att inte göra någon men hoppas att du lyckas att gå ner i vikt i allafall Lycka till

 
Anna

Anna

4 maj 2011 01:32

Var har du fått all den informationen? :)
Tänkt att kanske kan tillägga att man ska även gå ner innan för att dom ska se att man kan gå ner i vikt så det inte är annat fel.
Och B12 tas i tablett oftast. :)
OP kan även göras med öppet snitt om man tex. gjort operationer innan som resulterat i för mycket ärrbildning eller om det är svårt att komma åt.

Information kan man aldrig få för mycket av :)

http://www.mittlivminkamp.bloggplatsen.se

Emmha

4 maj 2011 19:22

jag har fått informationen från överviktenheten här i Dalarna. B12 tas i olika län på olika sätt men här i dalarna tar man den som spruta... Allt annat visste jag faktiskt redan innan därför skrev jag de inte;) eftersom jag skriver en upsats om just gastric bypass i skolan.

 
Alexandra

Alexandra

12 augusti 2011 15:06

Hej Emma! Vilken bra text du länkade mig till =) Jag kommer att använda en del av den som info, och även en del som beskrivning av hur en person (du i detta fall såklart) upplever det hela =) Lägger till en länk till dig också i inlägget =) Ha det bra!

http://lykkelig.bloggplatsen.se

Emmha

13 augusti 2011 17:33

hej vad trevligt att du tyckte länken var bra:)

 
Ingen bild

Sommarblomma

10 januari 2015 14:39

Vore bra , om alla oxå fick veta , att det kan gå riktigt illa oxå.
Detta hände mej 2013.
Om jag vetat, vad jag vet i dag, så hade jag aldrig gjort det.
Dec 2013, så gjorde jag min op, och det gick åt pepparn :-(
Läkaren skar sönder min tunntarm, så hela magen blev fylld av bakterier.
Det slutade med 1 år på sjukhus och 18 op till + magsår, clostidier , och ett stort brock på magen, som dom inte törs op , pgr att jag inte skulle överleva då.
Känsel bortfall och smärta i båda underbenet, med stora blåmärken som följd.
Vitaminbrist, som resulterade i 1 mån till på sjukhus.
Är fortfarande sjukskriven.
Jag gick visserligen ner 44 kg, men var det bär det???? Nej!
Mvh jeannette

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emmha - 27 mars 2015 13:13

"Kod för att importera min blogg till Nouw: 9138024014"

Av Emmha - 9 februari 2014 15:45

Jag har börjat träna igen efter ett långt uppehåll och de känns faktiskt väldigt skönt att vara i gång igen :) Jag är mycket piggare och gladare när jag får/kan träna! egentligen så har jag träningsförbud fram tills idag men jag kände i tisdags att j...

Av Emmha - 6 februari 2014 11:42

Idag är det då  2 år sen jag gjorde min Gastric Bypass-operation. hjälp vad tiden går fort! Som jag skrev för ett år sen så är jag väldigt lycklig att fått möjligheten att göra denna OP. Det har gjort att jag fått en spark i baken och en hjälp att gå...

Av Emmha - 31 januari 2014 16:06

Följ min blogg med Bloglovin

Av Emmha - 27 januari 2014 21:37

Detta gick ju inte så bra med att skriva varje dag men nu har jag  verkligen haft för jag har massa i skolan som är kaos och saker som ska lämnas in.   Kämpar med vikten har tänkt att minska ner på kolydrater som bröd, pasta, ris, potatis och brö...

Välj Språk/ Select Language

Välkommen! Welcome!

Presentation


24-årig tjej som lever i ett hus tillsammans med sin sambo och
bloggar om;
- Sin vardag
- Sitt liv efter en Gastric bypass -operation som hon gjorde 6/2-2012
- Träning/motion
- Mat
- Bakning
- Recept
.. och mycket mera.

Instagram

Instagram

GBP-bloggar

Frågeruta

41 besvarade frågor

Kategorier

Skillnaden då och nu

   

Delmål

20 kg - har inte kommit på något än..  KLARADE DET DEN 12/4 2012

 

30 kg Köpa en klocka att ha på armen KLARADE DET DEN 9/8 2012

  

 

40 kg Fixa ny frisyr

 

50 kg - fixa nya glasögon

 

60 kg - Åka till Ullared

 

70 kg - åka på kryssning eller åka utomlands och fira

Senaste inläggen

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5
6
7
8 9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22 23 24
25
26
27 28 29
30
<<< April 2011 >>>

Sök i bloggen

Arkiv

Tidigare år


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se